top of page

Restoran Tasarımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu makalede, restoran tasarlarken göz önünde bulundurmanız gereken 10 önemli detaydan bahsedeceğiz. Bu öneriler, gelirlerinizi arttırmanıza ve yeni müşteriler çekmenize yardımcı olacaktır.

Restoranınız için mükemmel bir yer buldunuz, artık kollarınızı sıvayıp müşterilerinizin kendilerini rahat hissedebilecekleri bir şekilde, işletmenizi kurma ve dekorasyon çalışmalarına başlama zamanı.


Yeryüzünde en iyi yemekleri sunsanız bile, restoranınızın iç tasarımı konukların yemek deneyimini zenginleştirmiyorsa, kuruluşunuzu gelirini düşürmeye veya tesisinizi müşterilerin arkadaşlarına ve ailelerine tavsiye etme olasılıkları düşürmeye sebep olur. Buna ek olarak, aşağıda bahsettiğimiz gibi önemli faktörler işin artmasına katkıda bulunacaktır. Yani size Para tasarrufu yapmanıza, gelirinizi artırmanıza ve misafirlerin daha fazla geri gelmesini sağlamanıza yardımcı olabilecek kritik faktörlerden bahsediyoruz…


Bir restoran tasarımı için adım adım bir kılavuz oluşturmak imkansız olurdu. Sonuçta, her restoranın kendine özgü bir konsepti ve içeriği vardır ve buna ek olarak, dikkate alınması gereken birçok faktör daha vardır.


Ancak, aşağıdaki 10 önemli içeriği takip ederek, kuruluşunuzda davetkar bir ortam yaratabilirsiniz.

1. RENK

Psikologlar, rengin beyinlerimiz üzerinde önemli bir etkisi olduğunu uzun zamandır biliyorlar . Renk’in ikna ile olan ilişkisi oldukça ilginç bir konu. Aynı zamanda pazarlamanın tartışmalı bir yönüdür. Renkler beynimize farklı bir his verir. Vücudumuz üzerinde de bir etkisi var. Kısacası renk, üzerimizde psikolojik tutumlara neden olur. Genelde bunun farkında bile değilizdir.

Yiyecek ve içecek alanında, kırmızı efsane bir renktir. McDonald’s’a bakın mesela. Logolarını, dekorlarını ve üniformalarını fark ettiniz mi hiç? Kırmızı baskın renktir. Kırmızıların iştahımızı körüklediği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Öte yandan mavi, metabolizmamızı yavaşlatır. Açıkçası, restoranınız için bir renk şeması seçerken renk göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktördür .

Harika bir konseptiniz, imajınız ve restoranınızın doğru bir şekilde hedeflenmiş olmasına rağmen, kuruluşunuz için doğru renkleri seçmenin ve misafirlerinizin üstündeki psikolojik etkinin önemini unutmayın .


2. DEKOR

Restoranınızı istediğiniz gibi dekore etmek ve tasarlamak konusunda özgür olmanıza rağmen , tarzınızın modern cam, çelik ve soğuk renklere, daha sert formlara ve yoğun aydınlatmaya ne kadar çok eğilimli olup olmadığını iyi düşünmelisiniz; Çünkü müşteriler tarz bir restorana tek bir sebep için gitmez. Mekanınızın dekoru elbette önemlidir ancak bütünüyle, yani lezzetiyle tarzıyla dekoruyla her haliyle iyi olan restoranlar sabit müşteri kitlesi kazanabilir. Eğer ki sadece dekor ile müşteri kitlesi edinmeye kalkarsanız, o kitle Yeni bir yer açıldığı an, restoranınızı unutur ve yenisine giderler.


3. AYDINLATMA

Aydınlatma, düşünülenden çok daha önemli bir faktördür . Restoran gibi halka açık bir yerde, daha da önem kazanır. Doğru aydınlatma mobilyaları daha hoş gösterir, kusurları gizleyebilir ve müşterinin genel yemek deneyimini daha da zenginleştirebilir.

Parlak çekici aydınlatma, sıcak bir karşılama görünümü ile yoldan geçenleri bağlayabilir. Ana mekanı geçtikten sonra iç aydınlatma, zihinlerini ve midelerini etkilemeye başlar.

Doğru aydınlatma seçiminiz sadece mobilya stilini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda atmosferin yaratılmasında da çok önemlidir. Soğuk aydınlatmanın aksine sıcak bir ışık, mekanınıza sıcaklık getirecektir. Her masadaki uygun şekilde yerleştirilmiş ışıklar, müşteriler arasındaki yumuşak iletişimi teşvik eder . Çok ilginçtir ama Soğuk ışıklar aslında müşterilerin seslerinin yükselmesine de sebep olmaktadır. Asla unutma: Başarılı bir restoran iç tasarımının oluşturulması büyük ölçüde aydınlatmaya bağlıdır.


4. MÜZİK

Müzik, restoran misafirleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bir dizi çalışma , fon müziğinin sadece çalışanları daha mutlu kıldığını değil aynı zamanda kuruluş imajını iyileştirdiğini ve müşterilerin isteklerini canlandırdığını göstermiştir.

Rock müziği iştahı arttırır ve bizi daha hızlı yemeye teşvik eder. Klasik müzik mideye sakin rafine gıdalar arzu etmesini söyler. Bu yüzden Kalabalık fastfood'cularda, rock müziği aslında müşterilerin hızlıca yemeklerini yiyerek hemen orayı terketmeleri ve yeni müşterilere yer açmaları için dinletilir. Üst düzey restoranlarda, yumuşak senfonik müzik, gerçek bir şefin yarattığı sofistike yemekler için bir işaret vericir, ve müşterilerinizin mekanı olan tutkusunu arttırabilir.

Müzik ve gıda arasında kesin bir bağlantı vardır, bu nedenle işletmenizde duyuları uyarmak için doğru müzikleri, doğru ses düzeyinde vermelisiniz.


5. KOKU AROMASI

Koku duyumuz, bireyin hafızasıyla karakterizedir. Doğru aromalar geçmiş deneyimlerin düşkün anılarını yeniden hafızalarda canlandırır ve bireylerin iştahını arttırabilir.

Koku duyumuz pek çok kişinin düşündüğünden çok daha güçlüdür . Ortalama insan yaklaşık beş ila altı misyoner reseptörüne sahiptir. Bunlar, 10.000 farklı kokuyu tespit edip kataloglandırabilir. Çoğunlukla bunun farkında değiliz ama bir koku bizi bambaşka yerlere götürebilir. Bir düşünün; kızarmış ekmek kokusu. Sihninizde neler canlandı bu kokuyu duyunca?




Hedef kitleyi belirlediğiniz zaman, şehir içerisinde bu hedef kitlenin daha çok nerede yaşadığı veya nereleri ziyaret ettiği, sizin mekanınızın doğru yeri olacaktır.






6. TUVALETLER

Restoran tuvaletleri çoğu zaman birçok girişimci tarafından tamamen unutulan bir konudur. Ama tuvaletler son derece önemlidir . Bunu asla unutma!

Müşteriler lavaboya ulaşmak için wc’ye girmek için su birikintilerine girdiğinde, umumi tuvaletlerin kokusunu solurken, geri dönmeleri pek olası olmayabilir . Bol miktarda kâğıt havlu ve temiz bir sabunluk bulunan hoş ve temiz wc’leri korumak önemlidir.


Bir müşteri sabunluğun veya kağıt havlululuğun boş olduğunu fark ederse, başka bir müşteriyi kaybetme yolundasınız demektir.

Tuvaletlerde hoş kokulu otomatik spreyler kullanmak iyi bir fikirdir ve tüm kapıların düzgün bir şekilde kilitlendiğinden emin olmak da bir diğer önemli konudur.


7. DÜZEN

Restoranlarınızda, Satmayı düşündüğünüz ürün veya hizmete ve konuyla olan ilişkisine odaklanan bir alan oluşturmanız gerekir. Amaç, görsel ticaretin sunduğu fırsatların , pasif ürünlerin satılmasını proaktif bir yöntemle değiştirerek gerçekleştirmektir. Bunu yapmak için, restoranın düzenini planlamanız, müşterileriniz için görsel bir yol yaratmanız ve bunları yürürlüğe koymanız önemlidir.


Aslında “Görsel Mağazacılık” denen şeyde tam olarak budur; Karlılığı en üst düzeye çıkarmak için ürünlerinizin ve hizmetlerin değerini artırmak için özel alanlar planlamak.

Mekânın yönetimi, satın alma kararlarını etkilemede önemli bir rol oynamaktadır, zira sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda psikolojik olarak da bir ilişki kurabilmelidir.

Bu “sanal” noktalar , restoranın ortalama olarak müşteriler tarafından daha fazla gözlemlendiği alanlardır. Tabii ki, mekânların nasıl kurulduğuna, masaları, sandalyeleri ve tüm ekipmanları nereye koyduğuna bağlı.


Herhangi bir çatal veya bardak koymak için bu alanları kullanmak yerine, bunları tatlılar veya şarküteri ürünleri gibi belirli ürünleri ifşa etmek için kullanırsak, bunların satın alınma ihtimalinin kesinlikle arttıracaktır.


8. MÜŞTERİ KAPASİTESİ

Restoran tasarımınız, davetkar bir atmosferin yaratılması ve sunduğunuz koltuk sayısı arasında bir denge kurmalıdır.


Karınızı arttırmak için fazla masa sandalye koymak ters etki yaratabilir. Müşteriniz yanındaki misafirleriyle konuşurken rahat hissetmek isterler. Daha rafine ve sunumunuz daha gurup odaklı, masalar arasında daha fazla mesafe olması gerekir. Ancak tabi ki bunun dengesini çok iyi sağlamalısınız.


9. ISITMA VE HAVALANDIRMA

Her restoranın ihtiyaç duyduğu çok pahalı ekipmanlardan biri olsa da, en önemli olanlardan biridir aslında. Bir restoranın müşterileri kendine çekmesi ve geri gelmesini sağlamak için rahat bir ortamda yemek yemek zorundadırlar.


Mutfaklar çok miktarda duman ve koku salabilir. Bu yüzden iyi havalandırılmaları şarttır.

İyi klima, herhangi bir restoran tasarımı için çok önemlidir. Hiçbir şey bir müşteriyi, özellikle yaz aylarında, klima olmayan bir mekanda tutamazsınız.

Kötü havalandırma ve kötü klimanın kaybedeceğiniz satışlarda size çok daha pahalıya mal olabileceğini asla unutmayın.


10. MUTFAK TASARIMI

Muhtemelen yeni bir restoranın tasarımında en büyük para yatırımı mutfak düzeni almaktadır . Mutfaklar, yoğun restoran programlarını hızlandırabilecek büyük, pahalı ekipmanlara ihtiyaç duyar.

Yemek hazırlamanızı yavaşlatan bir mutfak düzeniniz varsa , işinizi kaybedersiniz!!!



Özetle, Yukarıda bahsettiğimiz 10 madde restoran düzeninizi tasarlarken en önemli konulardan bazıları. Unutmayın, müşterinin deneyimini arttırmalı ve onları kendinize bağlamalısınız.

bottom of page